Történelem

Eredetileg történelem szakon végeztem – római kori régészeti specializációval – az (akkor még) Janus Pannonius Todományegyetemen (azóta Pécsi Tudományegyetem) 1991-ben. Később (2000-ben) jogász diplomát is szereztem. Tanulmányaim során olyan nagy formátumú emberektől tanulhattam, mint Tóth István és Visy Zsolt a Bölcsész Karon vagy Benedek Ferenc a jogon. Sokat köszönhetek nekik (és persze más tanáraimnak is, de hát én leragadtam az ókornál); az itteni cikkeket sosem tudtam volna megírni nélkülük.

Ezen az oldalon a 90-es évek óta írt különböző dolgozataimat (szakdolgozatok, cikkek…) teszem közzé, hátha valakinek hasznára lesz. Ezek zöme vagy nem elérhető nyomtatott formátumban (illetve pár példányban készült csak el), vagy pedig mára már meg nem szerezhető, viszonylag kis példányszámú vagy csupán helyi folyóiratban jelent meg.

Legelsőként a római jogi témában írt szakdolgozatom készült el „online” megoldásként, úgyhogy így elsőre az oldal kissé üresnek tűnik, de hamarosan követi a többi is. Hogy a „történelem” kategória alá került, annak oka, hogy mégiscsak valamilyen módon kapcsolódik a jogtörténethez. Mihelyst szaporodik a cikkek száma, megfontolom, hogy esetleg „alkategóriákba” szervezem őket, de azért nem vagyok annyira grafomán, hogy így; egy kupacban is ne lenne átlátható az összes.

Krisztogram, avagy Krisztus monogram Sopianaeból

Krisztogram, avagy Krisztus monogram Sopianaeból

A Krisztust jelképező szimbólum a görög X és P betük ligatúrája, melyek Krisztus görög nevének, a Khrisztosznak az első két betűje; ezért nevezzük Krisztus monogramnak.

Ius Publicum

Ius Publicum

A római közjog történetének vázlata a köztársaságkortól a principatus első két évszázadáig. Római jogi szakdolgozat a Pécsi Tudományegyetemen.

Rólam

1991-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetemen történelem és régészet "C szakon" római provinciális régészet szakterületen. 2001-ben jogi diplomát is szereztem (a szakdolgozatom Ius Publicum címen ezen a honlapon is olvasható).

Jelenleg a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán dolgozom "örökségvédelmi szakügyintézőként". Aki tudja, mi az, megvan az A, B és C építésügyi, valamint a D+ örökségvédelmi vizsgám. A jogszabályi változások következtében újabban bíróságon is képviselem a járási hivatalt örökségvédelmi ügyekben.

Szabadidőmben honlapokat bütykölök (mint ez is), vagy régészeti emlékek 3D rekonstrukciójával foglalkozom, mint például egy pécsi bazilika esetében.

Időnként oktatóanyagokat készítek 3d modellezéshez (igaz, ezt eddig csak angolul tettem).